
We hebben het ons waarschijnlijk allemaal wel eens afgevraagd. Waarom dromen we nou precies? Het is normaal voor ons, maar we vinden het ook heel apart. Het is iets wat we moeilijk kunnen onderzoeken. Toch hebben veel mensen hun best gedaan en zijn er wat bijzondere uitkomsten gevonden. Deze delen wij hier met jou.
Als in een andere wereld
Dromen is een subjectieve ervaring. Dat is wat slaaponderzoekers zeggen. Makkelijk gezegd: dromen is als een diepe duik naar een andere wereld is. Een wereld waarin we kunnen vliegen en duiken. We ontmoeten mensen die we nog nooit ontmoet hebben. Spoiler alert: dat is onmogelijk. (Benieuwd naar dit feitje? Lees hier verder). Sommige dromen zijn zo mooi dat we er niet meer uit willen ontwaken. Andere dromen maken ons echter wakker van angst. ’s Nachts ontmoeten we vaak onze grootste wensen en angsten.
Wat bedoel je “waarom dromen we”? Ik droom niet hoor!
Herken je dit: “Ik droom (bijna) nooit.”? Misschien was je dit zelf wel? Maar niks is minder waar. We dromen namelijk elke nacht. Ook al kunnen we ze de volgende dag niet herinneren. We dromen extra intensief tijdens de REM-slaapfase. Dit is één van de vier slaapfasen die je doorgaat tijdens je slaap. Tijdens deze diepe slaap bewegen onze ogen het snelst. Hier zijn onze hersenen bijzonder actief.
Wil je meer lezen over dit droomfeitje? Dat kan ins ons artikel over grappige (lees: nutteloze) slaapfeitjes. Lees ze hier!
Nu we dit opgeklaard hebben kunnen we verder. Waarom dromen we nou?
Een onopgelost mysterie
Iedereen droomt, zoals we nu weten. Maar waarom dromen we precies? Willen we iets zó graag dat we het niet kunnen loslaten? Zijn we zó bang voor sommigen dat ze ons in de nacht achtervolgen? Bestaan dromen uit fantasieën van onze kindertijd?
Verschillende slaaponderzoeken hebben geprobeerd dit mysterie op te lossen. Tot dusverre is er geen exact antwoord op de populaire vraag “Waarom dromen we?”. Veel onderzoekers geloven echter dat dromen informatie verwerken. Bijvoorbeeld bij het verwerken van nieuwe informatie. Maar ook bij het mengen van oude en nieuwe informatie. Door te dromen zouden de hoeveelheden informatie ook kunnen opslaan. Dus we dromen ’s nachts waarschijnlijk over de informatie die we overdag hebben ontvangen. ‘s Nachts verwerken we deze dan. Volgens veel wetenschappers is dit een mogelijkheid voor een ons onopgeloste mysterie.
Een rijkdom aan nieuwe ideeën
Een andere theorie is dat we alledaagse situaties in onze slaap verwerken. Door te gaan dromen leren we beter om met die situaties om te gaan. Sommige onderzoekers suggereren zelfs dat we door creativiteit in dromen oplossingen voor problemen kunnen vinden. Nog beter: nieuwe ideeën ontdekken. We hebben hier mooie voorbeelden van.
Idee uit een droom: wetenschappelijke oplossingen
Sommigen hebben dromen gehad die tot nieuwe uitvindingen hebben geleid. Bijvoorbeeld bij Friedrich Alfred Kekulé in 1865. Hij kwam in zijn droom tot de oplossing van de structuur van benzeen. Dit is een brandbare stof die wordt gebruikt in onder andere benzine. Kekulé zat voor de openhaard terwijl hij in slaap viel. Hij droomde van bewegende vlammen. Deze vlammen veranderden in slangen die vervolgens in hun eigen staart beten. Zo begonnen ze een cirkel te vormen. Daarnaast verschenen er atomen van verschillende groottes. Toen hij wakker werd, kwam hij bij de oplossing van de structuur. De structuur van benzeen is namelijk ringvormig en bestaat uit atomen van verschillende groottes. Dit doen wij hem niet na!
Zelfs het idee van de dubbele helix van ons DNA zou te danken zijn aan een droom. Dr. James Watson droomde van een wenteltrap. Dit gaf hem het idee dat ons DNA bestaat uit twee strengen die om elkaar wikkelen. Bedankt James!
Idee uit een droom: succesvolle boeken
Maar niet alleen in de wetenschap zijn er dergelijke droom ideeën. De beroemde auteur Stephenie Meyer gebruikte haar dromen om het succesvolle boek Twilight te schrijven. In haar droom zag ze een sprankelende jongen en een meisje op een open plek praten. De jongen – een vampier – vertelde het meisje hoeveel hij om haar gaf. Maar zou haar op tegelijkertijd ook willen doden. Gefascineerd schreef Stephenie Meyer haar droom de volgende ochtend uit. En zo kregen we de boeken.
Dus dromen we er misschien over om nieuwe ideeën te vinden? En problemen op te lossen? Het zou in ieder geval mogelijk kunnen zijn!
Wat doen onze hersenen terwijl we dromen?
Misschien is dit een mogelijke oplossing voor de hoofdvraag ‘Waarom dromen we?’. Vroeger dacht men dat alleen één bepaald deel van de hersenen betrokken is bij dromen. Het is nu echter duidelijk dat ons hele brein actief is tijdens het dromen. Tijdens de REM-slaapfase zijn de hersenen bijzonder actief. Daardoor dromen we vaak intensief. Ondertussen worden de impulsen van onze motorische cortex naar de spiercellen geblokkeerd. Hierdoor kunnen we rustig blijven slapen. Zelfs als we in onze droom wegrennen voor een crimineel of een wilde dans uitvoeren. Klinkt soms een beetje eng, vind je niet?
Emoties tijdens het slapen
Niet alleen nachtmerries maken dat we wakker worden of zelfs schrikken. Velen lachen tijdens het slapen. Sommigen beginnen te huilen. In onze dromen spelen andere mensen vaak een belangrijke rol. We kunnen een goede relatie hebben. Of we kunnen zelfs bang zijn voor deze persoon. Misschien dromen we van onze geheime liefde. Misschien ruziën we juist met een geliefde. Al deze emoties ervaren we ‘s nacht tijdens het slapen. Dit is de verantwoordelijkheid van ons limbisch systeem. In dit deel worden onze emoties verwerkt. Dit is vaak zelfs actiever tijdens het slapen dan wanneer we wakker zijn.
In dromen is er geen plaats voor logica, betekenis of moraliteit. We dromen vaak van verwarde en niet-verwante dingen. Tijdens het slapen is de prefrontale cortex minder actief. De prefrontale cortex maakt onze planning en logisch denken gedurende de dag mogelijk.
Tijdens het dromen worden we weer kind
Als we opgroeien, volgroeit de prefrontale cortex van alle delen als laatst. Het is dus niet verrassend dat kinderen vaak veel fantasie hebben. Daarom vergelijken sommige onderzoekers onze dromen met de gedachtes van kinderen. Je zou dus kunnen zeggen dat er in ieder van ons een kind schuilt. Tijdens het dromen tenminste. Of dat de belangrijkste betekenis van dromen is, kan echter in twijfel worden getrokken.
En wat droom jij?
Of we nou daadwerkelijk al deze dingen doen tijdens onze slaap, de vraag ‘Waarom dromen we?’ is momenteel een onopgelost mysterie. Natuurlijk hebben we allemaal dromen. Bekende voorbeelden laten zien dat opwindende ideeën in dromen tot ons kunnen komen. Of zelfs gemakkelijker een probleem kunnen oplossen. Dromen laat ons in een andere wereld duiken. Een wereld waarin we onszelf eigenlijk al zijn ontgroeid.
Welke dromen heb jij allemaal gehad op je Emma Matras? Heb jij ooit door een droom een probleem opgelost? Of had je een briljant idee in een droom? Deel het met ons! We zijn altijd nieuwsgierig. We wensen iedereen mooie dromen toe!