
Slaapstoornis. Klinkt heftig, hè? Toch komt het vaker voor dan je denkt. Misschien heb je er zelf last van zonder dat je het weet? Je kunt erachter komen in dit artikel. Emma helpt je een slaapstoornis te herkennen.
Veel mensen lijden aan een slaapstoornis. Maar wat zijn de symptomen van een slaapstoornis? En wat zijn de oorzaken? Waarom kunnen sommige mensen ‘s nachts niet slapen? Welke gevolgen kan dit hebben? Daarnaast proberen we de belangrijke vraag op te helderen: wat helpt hiertegen?
Een slaapstoornis wordt ook wel slapeloosheid genoemd. Ze kunnen op korte of lange termijn voorkomen. In Nederland heeft ongeveer 32 procent van de mensen last van slaapproblemen. Echter is het verontrustende feit dat het aantal slachtoffers blijft toenemen. Vrouwen zijn vaker het slachtoffer dan mannen.
Welke soorten slapeloosheid zijn er?
Onderzoekers onderscheiden momenteel drie verschillende soorten rusteloze slapers:
1. Het slaapprobleem
Mensen die moeite hebben met in slaap komen behoren tot deze categorie. Een oorzaak hiervan kan zijn is een denkcarrousel. Hierbij blijf je lang malen over dezelfde gedachtes. Deze mensen zijn meestal bang dat ze niet meer in slaap kunnen vallen en zo de druk nog meer verhogen. Zo duurt het uren voordat je in slaap valt.
2. Slapeloosheid
Hierbij kunnen mensen meestal wel in slaap vallen, maar hebben problemen om een hele nacht door te slapen. Natuurlijk wordt iedereen ‘s nachts meerdere keren wakker. Maar de meesten van ons merken dit niet op en kunnen ongestoord verder slapen. Mensen met slapeloosheid hebben echter moeite om weer in slaap te vallen. Ze raken in een spiraal van gedachtes en hun polsslag gaat omhoog. Zo wordt in slaap vallen bijna onmogelijk.
3. De bedmonogamisten
Hier lijden mensen aan slaapgebrek wanneer ze buiten hun normale slaapomgeving zijn. In vreemde bedden of op vakantie bijvoorbeeld. Maar let op: ook in je eigen huis kan dit voorkomen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je op het verkeerde kussen of matras slapen. Dit zorgt ook voor slapeloosheid.
De symptomen van slaapstoornissen
De klassieke symptomen zijn bijvoorbeeld problemen met inslapen of veelvuldig ontwaken. Maar ook vooral ‘s ochtends vroeg wakker worden of lange periodes van ‘s nachts wakker zijn. Bovendien kan deze slaapstoornis ook worden beschouwd als een 24-uur-probleem. Dit komt omdat veel mensen zich overdag al zorgen gaan maken dat ze ’s nachts niet zullen gaan slapen. Dit kan erg stressvol zijn. Daarnaast heeft het veel effect op je dagelijkse leven door een gebrek aan energie. ‘s Nachts kan het andersom zijn. Je breekt je hoofd over de alledaagse problemen en vindt slapen geen prioriteit. Geen van deze voorbeelden is een pretje. Daarom is het erg belangrijk om hier wat aan te doen.
Oorzaken en gevolgen van slaapstoornissen
De oorzaken van een slaapstoornis
Wat zijn de oorzaken van een slaapstoornis? Waarom kunnen sommige mensen gewoon niet slapen? De oorzaken kunnen natuurlijk verschillen.
Mentale oorzaak
Bestaande psychische aandoeningen zoals angststoornissen of depressies kunnen extra slaapstoornissen veroorzaken. In bijna 50 procent van de gevallen is een dergelijke ziekte de hoofdoorzaak van slapeloosheid. Het is erg lastig om hier zomaar vanaf te komen. Maar alles is mogelijk!
Fysieke oorzaak
Daarnaast kunnen ook fysieke ziektes de oorzaak zijn. Dit treft ongeveer 25 procent van de slachtoffers. De zogenoemde restless legs (rusteloze benen) kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van een slaapstoornis. Hierbij krijgt men een tintelend gevoel of een prikkels in de benen. Ook kunnen pijnlijke fysieke stoornissen slaapstoornissen verhogen. Vaak leiden aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma of apneu ook tot een langdurige slaapstoornis. Mits de persoon niet wordt behandeld.
Naast deze ziektes kan slapeloosheid ook de oorzaak zijn van andere slaapstoornissen. Dit klinkt verwarrend, maar we geven je een voorbeeld. Denk hierbij aan slaapwandelen of een verstoring van het slaap-waakritme.
Externe invloeden
Daarnaast kunnen externe invloeden een slaapstoornis veroorzaken. Verstorend licht of geluidsoverlast voorkomen meestal een aangename slaap. Bovendien kan het verkeerde dieet of stressvolle situaties van invloed hebben op een gezonde slaap. Alcohol of cafeïne voor het slapen gaan heeft een vooral een heftige invloed op de slaap. Een grote no-go dus!
Zelf aangeleerd
Dan is er nog een andere oorzaak. Slaapstoornissen kunnen zelf worden aangeleerd. Dit gebeurt wanneer er dagelijkse stresssituaties zijn die je achtervolgen voor het slapen. De stress leidt tot een innerlijke spanning die kan voorkomen dat we goed slapen. Het gebrek aan slaap leidt dan tot de bovenstaande consequenties. Meestal is er de angst om ‘s avonds niet goed te kunnen slapen, wat op zijn beurt de innerlijke spanning geeft. Een vicieuze cirkel!
De gevolgen van een slaapstoornis
Naast de bovenstaande symptomen kunnen slaapstoornissen ook vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld een gebrek aan concentratie, vermoeidheid, malaise (vermoeidheid en ongemak), prikkelbaarheid. Ook kan het negatief effect hebben op je werkprestaties. In erge gevallen kan het zelfs leiden tot depressieve ontwikkelingen. Als zulke psychologische gevolgen al beginnen op te treden, dan is de enige oplossing vaak nog een uitgebreide behandeling. Dit kan met medicatie bij de dokter. Of je kunt een psychotherapeutische behandeling tegen langdurige slaapstoornissen volgen.
Wat helpt tegen slaapstoornissen?
Heb je last van een slaapstoornis? Dan is het heel belangrijk om hier iets aan te gaan doen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar natuurlijk willen wij je hierbij helpen. Zover wij dat kunnen natuurlijk. Laten we daarom deze vragen zo simpel mogelijk beantwoorden.
Emma’s 7 beste slaaptips
Ten eerste kun je een kijkje nemen bij onze blog: De 7 Beste Slaaptips van Emma. Hier staan fijne tips om je ontspannen te maken. Vaak denken mensen aan drastische maatregelen. Maar wij weten wel beter. Vaak zijn het juist de kleine aanpassingen die wonderen doen. Zullen we hier maar een tipje van de sluier geven? Vooruit dan maar.
Zorg voor een goede slaapkamer temperatuur (wij bevelen 15-19 graden aan). Doe felle lichten uit en vermijdt storende geluiden. Daarnaast is het uitzetten van elektronische apparaten erg belangrijk. Ja, we weten hoe moeilijk dat is. We horen je al zeggen: “Maar ik gebruik mijn telefoon als wekker!” Neem dan eens een kijkje naar die leuke ouderwetse wekkers!
Extra tip
Zijn je problemen al een stuk verder is dan dit? Dan helpt deze tip misschien. Mocht je wakker worden en na een half uur nog steeds niet in slaap gevallen zijn, stap dan uit je bed en probeer wat (rustige) afleiding te vinden. Wacht tot je weer moe wordt, en ga dan weer in bed liggen. Lukt het niet? Probeer het nog een keer.
Leuke tip
Wat veel mensen niet weten, is dat kleuren in je slaapkamer een enorme invloed kunnen hebben op je nachtrust. Zo kan rood snel te heftig zijn voor mensen. Waarom, vraag je? Nou, omdat rood een erg energieke en actieve kleur is. En in je slaapkamer wil je natuurlijk juist ontspannen zijn. Maar maak je geen zorgen, voor sommige mensen is niet geen probleem.
Slaat dit wel de spijker op zijn kop voor jou? Neem dan een kijke bij ons artikel ‘De Beste Kleuren voor Jouw Slaapkamer‘. Hier bespreken we de meest voorkomende kleuren in slaapkamers en wat deze betekenen. Zo vind jij je beste kleur én heb je een goede reden voor een leuke slaapkamer make-over!
Alles geprobeerd en geen succes?
Heb je al deze slaaptips al geprobeerd en slaap je nog steeds niet goed? Dan is je slaapstoornis een vervelend probleem geworden. We raden je dan aan om toch echt langs een arts te gaan en advies te vragen. Maak je niet druk, er zijn enorm veel mensen die dit doen. Emma zou je graag willen helpen, maar helaas zijn we geen dokters. Wel kunnen we je helpen om comfortabel in bed te liggen met het Emma Matras! Dat is al tenminste één oplossing!
What about you?
Heb jij last van een slaapstoornis? Wil je je ei even kwijt? Emma is er voor je! Of heb je misschien goede slaaptips? Help je mede-nachtbrakers! Laat gerust hier een reactie achter. Zo helpen we elkaar naar een goede nachtrust!