Lucide Dromen: Wat, Waarom en Hoe?

droom man zwemt op de weg

Wat zijn lucide dromen?

Heb je ooit een droom gehad waarin je je besefte dat je aan het dromen was? Als je deze vraag met ‘ja’ kan beantwoorden, heb je een lucide droom gehad. Om lucide dromen goed samen te vatten, kunnen we het omschrijven als “een droom waarin dromers, terwijl ze dromen, zich ervan bewust zijn dat ze dromen.”

Lucide dromen worden ook wel ‘heldere dromen’ genoemd. Ook kan het als werkwoord gebruikt worden. Zo zeggen mensen dat ze ‘lucide kunnen dromen’ of ‘bewust kunnen dromen’. Uiteindelijk wordt hier hetzelfde mee bedoeld.

Verwijzingen naar lucide dromen zijn zelfs tot honderden jaren terug te vinden. Aristoteles schreef ooit: “Vaak als iemand slaapt, is er iets in het bewustzijn dat verklaart dat wat zich dan aandient, slechts een droom is.” Het concept van lucide dromen staat ook centraal in zowel de Tibetaans boeddhistische beoefening van droomyoga als de oude hindoeïstische beoefening van yoga nidra.

Meer recent bedacht de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden voor het eerst de term ‘lucide droom’ in zijn academische artikel getiteld ‘Een studie van dromen.’

Als je ooit de film Inception hebt gezien, heb je waarschijnlijk al een redelijk goed idee hoe lucide dromen in elkaar zitten. De film laat zien dat mensen niet alleen de vorm of inhoud van hun eigen dromen beheersen, maar ook die van anderen.

Zulke prestaties van ‘droommanipulatie’ als in de film Inception zijn misschien ietwat te ver gezocht om mogelijk te zijn in het echte leven, maar er zit een kern van waarheid in.

Wanneer komen lucide dromen voor?

Lucide dromen komen voor tijdens de REM-fase in je slaap. De REM-fase (rapid eye movement) is de fase in je slaap waar je hersenactiviteit het grootste is en je spieren volledig ontspannen zijn. Sommige mensen komen plotseling in een lucide droom terecht. Maar er zijn ook mensen die zichzelf trainen om lucide dromen te krijgen.

De mate waarin een persoon zijn dromen kan beïnvloeden, varieert. Sommige mensen worden, zodra ze zich realiseren dat ze dromen, onmiddellijk wakker van de adrenalinekick die door de hersenen wordt geproduceerd. Anderen kunnen hun eigen acties, acties van anderen, de omgeving en elk ander aspect van hun omgeving beïnvloeden.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen lucide dromen ervaren. Een onderzoek in Brazilië onder 3.427 deelnemers met een mediane leeftijd van 25 toonde aan dat maar liefst 77% van de respondenten zei dat ze minstens een keer eerder lucide dromen hebben ervaren.

Hoe onwaarschijnlijk het voor sommige mensen het ook lijkt om lucide dromen te krijgen. Het is bewezen dat iedereen in staat is om, met oefenen, lucide dromen te krijgen.

Waarom zou ik lucide dromen willen krijgen?

De reden om lucide dromen te willen krijgen, kunnen erg uiteenlopend zijn. Zo vinden sommige mensen het gewoon interessant en geeft het ze een kick. Maar er zijn ook mensen die op zoek zijn naar de serieuze kant van lucide dromen. Zo kan je door lucide dromen jezelf beter leren kennen en ontwikkelen, wat je veel zelfvertrouwen kan geven en ervoor kan zorgen dat je een sterke emotionele band met jezelf krijgt. Lucide dromen kunnen je ook een stuk creatiever maken en oplossingsgericht laten denken. Een iets minder populaire, maar niet minder interessante, reden om heldere dromen te krijgen is om in contact te komen met lichtwezens. Lichtwezens zijn liefdevolle wezens die niet in een fysiek lichaam voorkomen, maar terug te vinden zijn als bijvoorbeeld een energie of symbool.

Hoe krijg ik lucide dromen?

Er zijn veel technieken die toegepast kunnen worden om in een lucide droom terecht te komen. We zullen de meest bekende technieken bespreken.

Reality Testing

Reality testing is een veelgebruikte techniek om helder te kunnen dromen. De techniek werkt als volgt: gedurende de dag stel je jezelf (meerdere keren) de vraag ‘Droom ik?’. Vervolgens doe je een ‘reality check’ door een test te doen die in een droom anders zal zijn dan in het echte leven. Zo kan je je hand tegen de muur zetten. In het echte leven blijft je hand (hopelijk) tegen de muur aanstaan. Maar in een droom zal je hand waarschijnlijk door de muur heengaan. Zo weet je dat je aan het dromen bent. Een ander voorbeeld is om je neus dicht te knijpen, je mond te sluiten, en dan adem probeert te halen (stop op tijd!). In je droom zul je door kunnen blijven ademen. Je zou ook de klok twee keer achter elkaar kunnen checken. In dromen bestaat tijd niet, dus zul je onlogische tijden zien.

Terug naar bed gaan

Deze techniek heeft te maken met het verstoren van je slaap. In deze techniek zet je voor het slapen een wekker die ongeveer 5 tot 6 uur na het slapengaan afgaat. Eenmaal wakker, zul je een tijdje wakker moeten blijven voordat je weer naar bed gaat. Zodra je weer naar bed gaat en in slaap valt, zou je meteen in de REM-fase terecht kunnen komen, waardoor de kans op een lucide droom groot is.

Droomdagboek

Dit is een populaire techniek onder de lucide dromers. Een droomdagboek is precies zoals het klinkt. Je houdt een dagboek bij waarin je precies opschrijft wat je hebt gedroomd. Op deze manier word je je bewust van je dromen, onthoud je ze makkelijker in de toekomst, en wordt de kans op lucide dromen groter.

Meditatie

Meditatie is waarschijnlijk de meest effectieve methode om lucide dromen op te wekken. Tijdens het mediteren word je bewust van jezelf en je omgeving. Hier kunnen binaural beats of isochrone tonen bij gebruikt worden om je pijnappelklier te stimuleren. Je pijnappelklier zit in je hersenen en produceert het hormoon melatonine. Melatonine helpt bij het reguleren van biologische ritmes zoals je slaap- en waakcycli. Op YouTube vind je talloze video’s die je helpen bij deze techniek met de bijbehorende geluiden.

Een Emma Matras

Om in de beste staat te zijn voor lucide dromen, is het natuurlijk enorm belangrijk dat je comfortabel ligt! Laten we bij Emma nou net het beste matras hebben die je daarbij kan helpen. Het Emma Matras past zich precies aan je lichaam aan, waardoor je in elke houding heerlijk ligt. Zo moeten die lucide dromen vast een toffe ervaring worden!

Risico’s van helder dromen

Een grote zorg onder de mensen over lucide dromen is dat ze niet meer in staat zijn om wakker te worden. Ze denken dan vast te zitten in een droom en zien geen mogelijkheid om eruit te stappen. Dit risico is echter niet zorgwekkend, want we worden namelijk altijd wakker uit een droom. Een persoon kan elke nacht slechts gedurende de REM-slaap dromen, dit duurt vaak niet langer dan 40 minuten. Daarnaast wordt een mens altijd na een bepaalde tijd automatisch wakker. Kortom, het is onmogelijk dat iemand ‘vastloopt’ tijdens het slapen.

Een rationele zorg heeft te maken met slaapverlamming. Als je door meditatie een lucide droomstaat wilt opwekken, kun je het proces van slaapverlamming doormaken. Dit is wanneer je lichaam in slaap valt, maar je geest blijft bij bewustzijn en ‘wakker’, waardoor je effectief verlamd raakt. Dit komt vaak voor bij mensen die ongewild en regelmatig in lucide dromen terecht komen.

Het proces zijn lucide dromen 100% veilig, maar kan voor slapers behoorlijk beangstigend zijn. Vooral als je er onbedoeld in terecht komt. Veel mensen ervaren aangename tintelende gevoelens rond het lichaam, maar sommigen kunnen angstaanjagende hallucinaties ervaren. Lichamelijk is het dus helemaal veilig, maar mentaal kan je er wel wat vervelende gevolgen van krijgen.

Conclusie

De geest is complex. Het vat waarin het zich bevindt, de hersenen, is het meest complexe systeem in het universum. Er wordt geschat dat de hersenen minstens 100 biljoen neurale verbindingen hebben.

Dit is minimaal 1.000 keer meer dan het aantal sterren in de Melkweg. De beste neurowetenschappers en psychologen van onze planeet hebben dit enorme potentieel van de hersenen pas ontdekt.

Misschien kunnen we de komende jaren een klein inzicht krijgen in de mooiste creatie van de natuur en wat erin gebeurt als we ‘s nachts onze ogen sluiten.

En jij?

Heb jij ooit lucide dromen gehad? Heb je deze bewust of onbewust? En wat gebeurt er in deze dromen? We kunnen niet wachten om erover te horen! Laat hieronder een reactie achter en deel je dromen!

Laat een reactie achter

Onze maandelijkse nieuwsbrief - Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor de laatste Emma-nieuwtjes en aanbiedingen.