
Hoe maak je ontbijt op bed?
Wat is er fijner dan een lekker ontbijt op bed? Voor een gezond en heerlijk ontbijt hebben we enkele ideeën samengesteld. Wij denken dat een goed ontbijt belangrijk is voor een succesvolle start van de dag. Of het nu hartig of zoet is, er is zeker iets voor iedereen!
Wat hoort bij ontbijt op bed?
Velen van ons beginnen hun ontbijt met een grote kop koffie. Vaak is er niet veel tijd over voordat je naar je werk moet. Sommige van ons eten snel een hapje en haasten zich vervolgens naar de eerstvolgende trein of sluiten zich aan bij de kilometerslange files. De dag begint stressvol en wordt er waarschijnlijk niet beter op wanneer je op je werk aankomt.
Maar zelfs tijdens de week moet je meer tijd nemen voor het ontbijt. Het is tenslotte de eerste maaltijd van de dag. Sommige tips van ons zijn snel klaar te maken, en andere kunnen een avond van tevoren worden bereid. In het weekend kunnen we wel goed de tijd nemen om een lekker ontbijt in bed op je Emma Matras te maken. En dit raden we je dan ook echt aan! Wat voor lekkers je allemaal zelf kunt klaarmaken vatten we in deze blog voor je samen.
Met lekker veel vitamines
Begin een gezond ontbijt met versgeperste sinaasappelsap of een kopje thee. Veel vocht is belangrijk in de ochtend. Met wat sinaasappelsap krijg je meteen die vitamines binnen. Een andere goede optie om op een lekkere manier vitamines en vocht binnen te krijgen is een smoothie. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei smaken of kan je zelf maken. Onze tip is een mango-smoothie met bessen en spinazie. Alles wat je hiervoor nodig hebt zijn; mango, bosbessen, frambozen, spinazie, karne-, almond- of sojamelk, en eventueel wat lijnzaad. Zodra de spinazie is gewassen, kan je alles pureren en mengen. Spinazie bevat belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en bètacaroteen. Bessen en mango zorgen voor de vitamines.
Wat is een populair ontbijt op bed deze dagen?
Momenteel is pap erg populair. Het is gezond en je kan er veel creativiteit in kwijt. Of je nu havermout of spelt kiest, bananen of appels, je hebt een vrije keuze en kan zelf bepalen wat en hoeveel je toevoegt. Onze tips voor extra ingrediënten zijn granaatappel en lijnzaad. Daarnaast zijn havermout, vanillesuiker, bananen en melk ook goede toevoegingen. Melk en havermout bevatten bijvoorbeeld belangrijke koolhydraten en vetten. Granaatappel, banaan en lijnzaad bevatten veel vitamines. Daarnaast zijn bananen ook goed voor je kalium en magnesium inname. Dit heeft een positief effect op je spieren en energieniveau. Lijnzaad bevat ook nog eens veel mineralen en speciale koolhydraten.
Pannenkoeken zijn tegenwoordig ook erg populair. We kennen als Nederlander natuurlijk allemaal de klassieke variant. Wij geven je hier beneden een recept voor een net zo lekkere pannenkoek, maar dan net wat specialer en gezonder. Een echte aanrader!
- 1 eetlepel (room)boter
- 150 gr bakmeel (als je geen bakmeel hebt, kan je ook 2 theelepels bakpoeder en 150 gr bloem mixen)
- 125 gr volkorenmeel van tarwe (fijngemalen)
- 500 ml karnemelk
- 2 eieren
- 1 citroen
- 500 gr magere kwark
- 6 eetlepels ahornsiroop
- 500 gr gemengde bessen
- Een snufje zout
- Raapzaadolie voor in de pan
Wat moet je doen?
Laat de boter eerst smelten. Voeg in een andere kom het bakmeel en volkorenmeel samen. Mix in een derde kom de vloeibare boter, de karnemelk, de eieren, en het snufje zout. Zodra dit gelukt is, kan je het meel geleidelijk toevoegen en mixen. Roer tot het een gladde massa is en laat het 10 minuten rijzen. Halveer ondertussen de citroen en knijp het sap eruit in een kommetje. Meng hier vervolgens de ahornsiroop en kwark doorheen. Was de bessen en laat ze uitlekken. Houd de bessen en het kwarkmengsel apart.
Nu is het baktijd! Doe een scheutje raapzaadolie in de pan en vervolgens een schep deeg. Bak de pannenkoeken op gemiddeld vuur gedurende twee tot drie minuten, keer de pannenkoek daarna om en bak voor nog eens twee minuten. Zorg dat de pannenkoeken een mooie gouden kleur hebben. De pannenkoeken kan je serveren met de bessen en een schepje kwark. Smakelijk!
Voor de hartige liefhebbers
Sommigen geven echter de voorkeur aan stevig en hartig eten. Wij hebben hiervoor een recept voor een heerlijke sandwich met gezonde ingrediënten. Volkoren roggebrood is door de gezonde koolhydraten een goede basis . Dit kan belegd worden met margarine, bieslook, grove mosterd, komkommers, gekookte ham en een gekookt eitje. Nogmaals, je kan hier natuurlijk je eigen draai aan geven. Voor de vegetarische mensen onder ons kan je nog een variatie maken met avocado crème en komkommers. Om het op te fleuren kan je wat citroensap, zout en peper toevoegen.
Een gezond en gevarieerd ontbijt bevat ook eiwitten. Denk bijvoorbeeld uaan een plantaardige omelet. Je kan zelf jouw favoriete groente toevoegen, zoals tomaat en paprika. Wat tips voor extra spice: tijm, zout, peper en nootmuskaat. Wat verse peterselie is ook geen verkeerde toevoeging.
Natuurlijk mag een heerlijke muesli niet ontbreken. Ons muesli-advies is een bosbessenmuesli met ananas, bananen, bosbessenyoghurt, melk en havermout. Havermout bevat ijzer, zink, magnesium, eiwitten en belangrijke koolhydraten.
Een ongewoon en uitgebreid ontbijt op bed
We hebben voor de creatievelingen en kookliefhebbers onder ons nog een speciaal recept uitgekozen. Een ongewoon ontbijtidee, maar wel heel lekker en gezond: zoete aardappelwafels met avocado en ei.
Voor twee personen heb je nodig:
- 250 gr zoete aardappelen
- 4 eieren
- 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels bloem
- Snufje paprikapoeder
- Snufje geraspte nootmuskaat
- 1 avocado
- 2,5 eetlepels olijfolie voor het wafelijzer
- Zout en peper
- Tuinkers
- Wafelijzer
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer de zoete aardappelen eerst en bestrooi ze met een beetje zout. Plaats de aardappelen op een bakplaat in de oven en laat het 30-40 minuten bakken tot de pulp zacht is. Laat het afkoelen en krab de pulp van de zoete aardappel.
Plaats de aardappelen vervolgens in een kom. Voeg de Parmezaanse kaas toe. Meng twee eieren, de bloem, het snufje nootmuskaat en paprikapoeder door de kom. Breng het op smaak met zout en peper. Meng alles tot een deeg. Bestrijk het wafelijzer met olijfolie en giet het deeg erop. Wacht tot de wafels knapperig zijn en verwarm in de loop van de tijd drie eetlepels olijfolie in de pan en bak twee gebakken eieren. Verwijder de kern van de avocado, pel deze en snijd het in plakjes. Leg de wafel op een bord, voeg de gebakken eitjes en avocado toe, en je hebt een prachtig, gezond en heerlijk bord vol!
Liefde is ontbijt op bed
Na al deze lekkere ingrediënten en recepten gevonden te hebben, vroegen wij ons af, wat eet ons Emma team nou het liefst met hun ontbijt op bed? We deelden een kleine enquête uit onder onze collega’s, en hebben het volgende Emma team ontbijtmenu samengesteld.
De meeste Emma’s beginnen hun ontbijt op bed in het weekend met wat versgeperste sinaasappelsap of een kopje koffie. Ze vinden het lekker om muesli te eten met fruit van het seizoen. Velen geven ook voorkeur aan havermoutpap. De hartige liefhebbers houden van wat volkorenbrood met kaas en een gekookt eitje.
Probeer onze ideeën en recepten eens uit! Je kan je eigen creativiteit op de vrije loop laten en je favoriete ingrediënten gebruiken. We zijn heel benieuwd wat jouw variaties zijn! Of heb je nog een heel ander lekker en gezond recept voor een ontbijt op bed? Laat het ons weten in de reacties!
Eet smakelijk!