Emma’s Grappige en Interessante Slaapfeitjes

Slaapfeitjes, meisje onder de dekens

We slapen ongeveer een derde van ons leven. Omdat we zoveel tijd hebben doorgebracht met slapen, hebben we een paar interessante en grappige slaapfeitjes voor je op een rij gezet. Hoeveel slaap verliezen verse ouders tijdens hun eerste baby? Of op welk volume was het wereldrecord snurken? Deze en nog veel meer leuke slaapfeitjes vind je in deze blogpost!

13 feiten die je absoluut wilt weten

Feit 1: Vrouwen slapen beter alleen, mannen met een partner

In principe zou je waarschijnlijk aannemen dat het precies andersom is, omdat vrouwen altijd een beschermer bij zich willen hebben, maar ’s nachts is dit anders. In de meeste gevallen slapen vrouwen beter wanneer ze alleen in bed liggen. Ze voelen zich vaak gestoord door andere slapers en hun slaappatroon of slaappositie. Mannen daarentegen kunnen beter slapen met hun betere helft naast hun. Ze voelen zich veiliger en slapen dieper en steviger.

Feit 2: 24 uur zonder slaap voelt alsof je 1.0 promille alcohol in je bloed hebt

Onderzoekers hebben geconstateerd dat een slaapgebrek van minstens 24 uur dezelfde of vergelijkbare effecten kan hebben als 1,0 promille alcohol in het bloed. Zo neemt je reactiesnelheid af, evenals je concentratie. Daarnaast is een slechte stemming onvermijdelijk. Voldoende slaap is erg belangrijk. Een Emma matras kan hierbij helpen voor extra comfort en ontspanning. Als je dan toch een wilde feestnacht achter de rug hebt, kun je de verloren slaap makkelijk inhalen.

Feit 3: Het laatste officiële wereldrecord voor niet-slapen was 266 uur

266 uur zonder slaap. Dat is meer dan 11 dagen die Tony Wright (Brits) in 2007 zonder slapen doorbracht. Hij beschrijft het zelf als een soort dronkenschap, maar dan met de hoogste concentratie. Tony bracht het grootste deel van deze tijd door in een bar omdat hij veel werk nodig had en actief wilde blijven.

Ondertussen worden er geen wereldrecords meer geregistreerd in het niet-slapen. Dit is omdat lang slaapgebrek wordt gezien als levensbedreigend.

Feit 4: 2 uur slaap voor de giraffe, 3 jaar voor de slang

Hoewel de ideale duur van slaap bij mensen tussen de 6 en 8 uur varieert, verschillen de slaapgewoonten van de dieren veel meer. Een giraffe heeft bijvoorbeeld maar 2 uur slaap nodig en is daarna prima uitgerust. Een tijger slaapt 16 uur, en sommige slangen slapen wel tot 3 jaar. Overigens hebben slangen altijd hun ogen open omdat ze geen oogleden hebben. Als er gevaar dreigt of als ze een prooi ruiken, worden ze wel heel snel wakker.

Feit 5: Je wordt ’s nachts tot wel 25 keer wakker

We worden vaak ’s morgens wakker en denken dat we de hele nacht hebben geslapen. Dat is niet helemaal waar. Iedereen wordt ’s nachts namelijk tot wel 25 keer wakker. Dit zijn vaak zeer korte perioden van waken, die slechts enkele minuten duren. Je kunt je vaak niet herinneren dat je wakker was, en dan denk je dat je de hele nacht hebt doorgeslapen.

Feit 6: Je droomt elke nacht

Als je ongeveer 24 jaar in je leven slapend doorbrengt, dan is het vast niet verrassend dat je daarvan 6 jaar droomt. Ieder van ons droomt elke nacht, zelfs als je het je de volgende dag niet kan herinneren. In de eerste 5 minuten dat je wakker bent vergeet je meestal al 50% van je dromen. Na slechts 10 minuten ben je zelfs al 90% vergeten.

Ben je nieuwsgierig naar meer informatie over dromen? Lees hier verder waarom we precies dromen.

Feit 7: Ouders pas op; in de eerste jaren met een kind verlies je 6 maanden slaap

Een baby wordt vaak in de nacht wakker, vooral aangezien een jonge baby zo’n elke 3-4 uur gevoed moet worden. Verse ouders weten dit als geen ander, aangezien ze daarom zelf weinig slaap krijgen. De meeste ouders verliezen in de eerste twee jaar van hun ouderschap ongeveer zes maanden slaap.

Feit 8: Peuters dromen niet van zichzelf

We dromen vaak over onszelf. Wat je je vast niet herinnert, is het feit dat je tijdens de eerste drie tot vier jaar van je leven niet aan jezelf zou kunnen denken. Ook waren de dromen aan het begin nogal statisch en was er geen bewegend beeld. Dit komt deels omdat je als kind een gebrek aan ruimtelijke verbeeldingskracht hebt.

Feit 9: Vrouwen dromen van mannen én vrouwen, mannen dromen ongeveer 70% van andere mannen

Vrouwen dromen ‘s nachts ongeveer evenveel van andere vrouwen als mannen, terwijl mannen tot zo’n 70 procent van andere mannen dromen. De reden hiervan is niet erg duidelijk. Wat wel is ontdekt, is dat vrouwen er over het algemeen van dromen dichter bij een persoon te zijn, terwijl mannen eerder dromen over geweld, werk of de doelen die ze willen bereiken. Waarom je precies droomt, kun je vinden in deze blogpost.

Feit 10: Slechts ongeveer 78% van de mensen droomt in kleur

Wie droomt er tot vandaag nog steeds van zwart en wit? Verrassend is dat bijna 78% van de mensen in kleur droomt. De rest droomt alleen in zwart en wit. Dit komt omdat dromen geïnspireerd zijn door films en series die we hebben gezien. Toen er alleen zwart-wit-tv was, waren er meer mensen die niet in kleur droomden.

Feit 11: Oordoppen in! Het wereldrecord snurken staat op 93 decibel

Een ontspannen slaap is belangrijk. Maar hoe zou dat kunnen als je een man naast je laat slapen, snurkend met 93 decibel? De Zweedse Kare Walkert is de man die het hardst snurkt, volgens het Guinness Book of Records. Stel je voor dat je naast een drukke snelweg ligt. Dan weet je ongeveer hoe hard 93 decibel is.

Feit 12: Je droomt alleen van gezichten die je al eerder hebt gezien

Soms droom je vast wel eens van mensen die je niet kent. In principe kan dat ook waar zijn. Niettemin, je moet hun gezichten al gezien hebben. Je kunt in je droom geen gezichten verzinnen. Daarom kunnen alleen gezichten in je dromen verschijnen die je al eerder hebt gezien.

Feit 13: Je slaapt het allerlekkerste op een Emma Matras

Jazeker, het is waar. Emma is namelijk in meerdere landen al vaker verkozen tot het beste matras. Dat kan geen toeval zijn, toch? Bij Emma doen we enorm ons best om het beste matras met de beste service te bieden. Zo simpel is het, en zo heerlijk slaap je.

Jouw Favoriete Slaapfeitjes

Dit waren Emma’s interessante slaapfeitjes. Misschien ken jij nog een paar vermakelijke slaapfeitjes? Deel het met ons! We zijn erg benieuwd.

Laat een reactie achter

Onze maandelijkse nieuwsbrief - Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor de laatste Emma-nieuwtjes en aanbiedingen.