
Velen van ons hebben er last van: rugpijn en nekspanning. Of het nu ’s nachts in bed is of overdag. Helaas maken nekspanningen en rugpijn voor velen deel uit van het dagelijkse leven en in de nacht. Deze spanning kan veel verschillende oorzaken hebben.
We krijgen veel vragen over dit onderwerp. Waar kom deze spanning en pijn in mijn nek en/of rug vandaan? Wat kan ik ertegen doen? Hoe kan ik het voorkomen? Welk matras of kussen heb ik nodig? Konden we hier maar makkelijk antwoord op geven. Maar helaas hebben al deze vragen niet één simpel antwoord. Elke rugpijn is anders en elke oorzaak is anders. Hierdoor heeft ook iedereen wat anders nodig. In deze blog willen we wat oorzaken bespreken en bijkomende tips geven.
Wat zijn de oorzaken van nekspanning?
Nekspanning is tegenwoordig een veel voorkomende klacht. Dit komt omdat het nekgebied altijd zeer belast wordt. We keren onze hoofden veel op en neer en opzij. Veel voor de computer zitten creëert een ongezonde stijfheid. Ook werken we veel en belasten voortdurend onze nek. Vaak nemen we de verkeerde positie aan, wat leidt tot spanning in de spieren.
Er is meestal niet één bepaalde oorzaak voor deze nekspanning. Daarom is het vaak moeilijk om de juiste methode te vinden om de spanning volledig te ontsnappen. De oorzaken voor nekspanning zijn vaak erg divers. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Wangedrag tijdens het zitten en slapen
- Onjuiste belastingen (bijvoorbeeld eenzijdige belasting)
- Te lang zitten of staan
- Overgewicht
Vooral een slechte houding en stress leiden tot nekspanning. Een verkeerde houding kan ertoe leiden dat de nekspieren samentrekken of overstrekken. Wat er vaak nog eens bovenop komt, is dat je door de spierspanning een nóg slechtere houding gaat aannemen. Als gevolg hiervan worden de aangetaste spieren niet langer op de juiste manier van zuurstof voorzien. Dit zorgt voor een verstoring van het metabolisme in de spier. Deze kan vervolgens gaan uitharden. Daarnaast zijn de spieren gespannen. Hierdoor gaan gebieden beschadigen en vol stress zitten. Dit moet verlicht gaan worden.
De oorzaken van rugpijn
Rugpijn gaat vaak samen met nekspanning. Dit kan ook wel als een gevolg gezien worden door de nekspanning. Ze worden voornamelijk getriggerd door spierspanning die een zenuw in de omgeving irriteert. Oorzaken van deze spanningen zijn slechte houdingen en onjuiste rekkingen van de wervelkolom.
Lage rugpijn is de meest voorkomende rugpijn. De oorzaak hiervan kan obesitas of gebrek aan lichaamsbeweging zijn. Daarnaast kan je jezelf verkeerde bewegingen hebben aangeleerd waardoor je je rug overbelast. Denk hier bijvoorbeeld aan tillen vanuit je rug in plaats van je benen.
Dan zijn er natuurlijk ook nog oorzaken die verder gaan dan dit. Denk bijvoorbeeld aan een hernia, slijtage of ontstekingen. In dit geval zullen onze tips niet genoeg zijn. Hiervoor moet per direct professionele hulp ingeschakeld worden. Helaas valt er bij slijtage niet veel te doen.
De gevolgen voor jou
Iedereen die lijdt aan nekspanning of rugpijn, kent natuurlijk de vaak pijnlijke gevolgen. Nekpijn die naar de schouder of hals doorstraalt, hoofdpijn, problemen met de bloedsomloop in de handen en armen of zelfs misselijkheid kunnen symptomen van nekspanning zijn.
Bij opkomende rugpijn voelt men vaak een eerste spanning in de rug, vooral ’s ochtends na het opstaan. Later komt het tot de daadwerkelijke rugpijn. Vaak krijgt men dan problemen met te lang staan of zitten. Men probeert dit te vermijden door een verkeerde houding aan te nemen meer of te gaan liggen. Vervolgens wordt hier het lichaam weer stijf van. Zo zijn we uiteindelijk nog verder van huis.
Wat kun je ertegen doen? – Tips voor rugpijn en nekspanning
Er zijn verschillende manieren waarop spanning en pijn verminderd kunnen worden. Om op lange termijn symptoomvrij te blijven, moeten deze maatregelen echter regelmatig worden uitgevoerd.
Tips die je zelf (thuis) kunt doen
Pijnstillende maatregel: Als je al lijdt aan zeer hevige pijn moet hier iets aan gedaan worden. Hier helpen gewoonlijke tabletten of infusies. Let natuurlijk wel goed op wat je slikt. Er kunnen namelijk ook vervelende bijwerkingen zijn.
Warmte: Een eenvoudige remedie tegen spanning in de nek en rug is warmte. Een kruik kan hier al wonderen doen. Daarnaast kan bestraling met rood licht of thermische plekken kunnen de eerste spanning verlichten en de spieren helpen om weer te ontspannen. Zelfs een warm bad kan helpen. Dit is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal erg ontspannend. Een win-win!
Sporten: Nekspanning en pijn zijn het gevolg van te veel zitten en een slechte houding aannemen. Bovendien laten bezigheden op kantoor vaak slechts weinig beweging toe. Daarom is het nog belangrijker om buiten de werkuren te bewegen. Maar let op: zorg ervoor dat je je rug, schouders en nek niet te veel overbelast. Daarnaast is het belangrijk dat je hier wel de goede houdingen aanneemt tijdens de oefeningen. Anders maak je het probleem alleen maar groter.
Stressvermindering: Beroeps- en privéstress kunnen de spanning en pijn verhogen. Sport- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Goede voorbeelden hiervan zijn yoga, autogene training en progressieve spierontspanning. Progressieve spierontspanning is het spannen en ontspannen van speciale spiergroepen. Autogene training is ook een ontspanningsoefening. Net zoals bij een bad, zijn dit soort trainingen ook erg goed voor je mentale toestand. Meer tips voor stressvermindering zijn te vinden in onze blog ‘De 7 Beste Slaaptips van Emma‘.
Tips waarbij je hulp nodig hebt
Voor deze tips moet je misschien wel de hulptroepen erbij halen, maar ze kunnen net zo goed (of misschien wel beter) helpen!
Massage: Massages helpen vaak bij acute klachten. Deze moeten echter worden gedaan door een ervaren therapeut. Naast dat dit goed helpt, is het ook nog eens ontspannend en een goede verwenning voor jezelf! Een prima excuus voor een heerlijke spa-dag.
Acupunctuur: Acupunctuur kan ook erg nuttig zijn. Op deze manier kunnen spanningen en blokkades opgelost worden. Online vind je tegenwoordig enorm veel aanbod van goede acupunctuur salons.
Fysiotherapie: Degenen die eenvoudigweg geen verbetering van hun toestand voelen, kunnen ook fysiotherapie proberen. Hier worden fysiotherapeutische maatregelen genomen die vooral moeten helpen tegen een slechte houding. Een fysio helpt je dus zowel met massages aan spierontspanning als met oefeningen om klachten voortaan te voorkomen.
Het is heel belangrijk dat bij aanhoudende pijn of spanning dat niet verbetert of zelfs verergert zo snel mogelijk medische hulp gevraagd moet worden. En maak je geen zorgen, veel mensen doen dit!
Hoe kan je klachten voorkomen?
Er kan niet alleen iets gedaan worden bij actuele klachten. Preventieve maatregelen kunnen nekspanning en rugpijn zelfs voorkomen. Deze maatregelen moeten regelmatig getroffen worden:
- Regelmatig sporten. Maar let wel op dat je spieren niet overbelast;
- Aandacht besteden aan een rechte houding. Als je hurkt, moet dit met een rechte rug;
- Niet zwaar tillen, en anders gewicht gelijk verdelen. Zorg ervoor dat je altijd uit je benen tilt, en niet vanuit je rug. Hier kan je op letten door bij het opstaan je benen strekt terwijl je een rechte rug houdt;
- Tijdens het zitten moeten de voeten plat op de vloer liggen en moeten de boven- en onderbenen een rechte hoek maken;
- Train de wervelkolom;
- Houd je kin altijd recht vooruit. Zo blijft je nek recht en gestrekt;
- Doe kleine rek- en strekoefeningen op het werk
Voorbeelden van oefeningen op het werk
Maak cirkelvormige bewegingen met je schouderbladen. Strek dan je armen over je hoofd en maak grijpende bewegingen. Verspreid dan je armen en maak grote, slingerende bewegingen. Zo maak je je spieren lekker los.
Voor een rekoefening kun je je hoofd meerdere keren naar links en rechts draaien. Dit kan je ook doen als je eerst je hoofd een beetje naar achteren tilt. Dit geeft je nek een ontspannen gevoel. Maak vervolgens twee hele draaibewegingen met je hoofd. Rol als het ware je hoofd helemaal rond. Schud je schouders een beetje op en neer en wissel het om de beurt af met links en rechts. Plaats je handen achter je hoofd en draai je bovenlichaam onder spanning naar links en rechts.
Ontspannen slapen zonder nekspanning of rugpijn
Ook ’s nachts kunnen we vervelende nek- en rugklachten veroorzaken. Een verkeerde slaappositie, het verkeerde matras of een verkeerd kussen kan het je ’s ochtends erg onaangenaam maken.
Verkeerde positie
Er zijn verschillende ligposities in bed. Deze worden onderscheiden in drie slaapposities: rugslaper, zijslaper en buikslaper.
De eerste die we meteen moeten aanpakken is de buikslaper. Deze slaappositie is ten alle tijden verboden. Zowel je ruggengraat als je nek ligt hierbij veel te krom. Dit veroorzaakt enorm snel rug- en nekklachten. Een absolute no-go dus! Op je zij slapen is bij rugpijn en nekspanning ook niet de beste positie. Het is hierbij erg lastig om je ruggenwervel en nek precies in de goede positie te hebben liggen. Tenzij je hiervoor het juiste matras en kussen hebt. Aangezien dit de populairste slaappositie is, weten we dat het lastig is om deze slaappositie te verbannen. Zorg er in dat geval voor dat je met het juiste kussen en matras je in een goede positie ligt. Dan blijft de rugslaper nog over. Op je rug slapen is dus eigenlijk de beste positie. Zo ligt alles in de juiste positie.
We weten dat er maar weinig mensen zijn die (de hele tijd) in deze slaappositie liggen. Een beetje afwisselen kan dan ook geen kwaad. Het blijft natuurlijk ook belangrijk dat je lekker ligt.
Het juiste matras en kussen
Zoals hierboven al werd uitgelegd, is het erg belangrijk om een geschikt matras te vinden. Er moet goed gelet worden op verschillende aspecten van een matras. Vooral als je verschillende slaapposities aanneemt in de nacht. Je hebt dan een matras nodig dat zich aan jou aanpast. Ook moet het matras passen bij je lichaamsgewicht. Daarnaast raden we het je aan om goed op te letten of er een voldoende proeftijd wordt aangeboden (minstens 4-6 weken). Je lichaam moet namelijk erg wennen aan een nieuw matras. Zelfs als je nu wel in de juiste positie ligt. Dit komt omdat je lichaam zelf manieren aan maakt om een positie aan te nemen.
Zo is het Emma Matras geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 50 en 130 kilogram. Daarnaast biedt Emma 100 nachten proefslapen aan. Gebruik deze tijd goed om je lichaam aan het matras te laten wennen en te testen of het matras bij je past.
Voor verschillende slaapposities zijn er natuurlijk verschillende tips. Zo zijn neksteunkussens een goede aanbeveling voor zijslapers. Buikslapers kunnen beter op een vlak kussen slapen, en rugslapers kunnen ook beter een neksteunkussen gebruiken, zolang het kussen niet te hoog is. Een geschikt kussen is voor alle slaapposities een kussen dat verschillende lagen heeft die verwijderd kunnen worden. Zo kan je zelf bepalen welke hoogte het fijnst is voor jou. Dit is vooral handig als je verschillende slaapposities aanneemt. Het Emma Kussen is daarom goed aan te raden. Het Emma Kussen beschikt over drie verschillende lagen die allemaal verwijderd kunnen worden. Zo kan je je kussen harder, zachter, hoger of lager maken.