Slaapkamer Kleuren: De Beste voor Jouw Slaapkamer

Slaapkamer kleuren met hout

De meesten van ons kiezen waarschijnlijk hun muurkleuren in de slaapkamer op basis van persoonlijke voorkeur. Dit is vaak een absolute must. Maar is dit altijd de juiste keuze? Kom er hier achter wat jouw slaapkamer kleuren betekenen.

Hoe de kleur in je slaapkamer ons beïnvloed

De slaapkamer hoort een ruimte te zijn van rust en ontspanning. Naast je grote meubels zoals je bed, kledingkast en bijhorende decoratie, is de kleur een bepalende factor in je slaapkamer. Kleuren kunnen warmte of kou uitstralen. Maar ook veiligheid, vrijheid, ontspanning of heeft juist een actieve werking. Kies de juiste slaapkamer kleuren, zodat je je echt comfortabel en ontspannen voelt.

En nu: Welke kleur voor de slaapkamer?

Elke kleur heeft zijn eigen betekenis of charisma. Maar welke slaapkamer kleuren zijn nou het beste voor jou? Voordat we je precies laten zien welke kleur wat symboliseert, hebben we een paar algemene tips voor je. De juiste slaapkamer kleuren moeten niet alleen naar smaak worden gekozen. De kamer zelf, zoals het meubilair en de lichtomstandigheden, zijn erg belangrijk en moet als eerst naar gekeken worden. Als je kamer klein en donker is, raden we je aan om wat felle kleuren te kiezen om het een boost te geven, zoals mooi beige of wit. Pastelkleuren zouden ook erg leuk passen. Zo kan je de kamer visueel wat vergroten. Heb je een grote en lichte kamer? Dan kan je natuurlijk wat warme en donkere tinten gebruiken om het wat gezelliger te maken.

Wil je het wat bonter maken en houd je van kleur? Dan kan je ook verschillende kleuren in de slaapkamer gebruiken. Hier moet je er wel goed op letten of de kleuren uit een kleurenfamilie komen, of dat het een kleur is dat in verschillende gradaties komt. Je kan ook een stille kleur gebruiken en kleine kleuraccenten aanbrengen met beddengoed en kussens. Als je te veel verschillende kleuren in je slaapkamer brengt, kan het heel snel te kleurrijk en daardoor rusteloos worden. Om het dan toch iets rustiger te maken, kan je eens bij het Emma Beddengoed en het Emma Kussen en Matras kijken. Het Emma Matras en Kussen heeft ook geen extra hoes nodig omdat de hoes zelf gewassen kan worden. Ongeacht welke slaapkamer kleuren je kiest, de Emma producten passen er altijd goed bij.

Rust, ontspanning en geborgenheid

De kleuren groen, blauw en bruin hebben een bijzonder effect op ontspanning. Dit is dus eigenlijk precies wat je nodig hebt in een slaapkamer. We zullen deze kleuren nog wat verder voor je uitwerken.

Groen

Bos en natuur worden direct gecombineerd met de kleur groen. Misschien is dat waarom deze kleur zo populair is met slaapkamers. Groen heeft een kalm effect en straalt geluk en veiligheid uit. Groen helpt lawaai minder storend te maken. Als je slaapkamer bijvoorbeeld aan een drukke straat ligt, is het een goed idee om een likje groene verf op de muren te smeren. Zo voelt het meteen alsof je wat meer in de natuur bent. Je kan je kamer transformeren tot een groene oase van rust.

Groen staat voor: vrede, veiligheid, geluk en ontspanning.

Blauw

Blauw is een vergelijkbaar effect als groen. Deze kleur zorgt voor rust en ontspanning. Blauw kan een positief effect hebben op de bloeddruk omdat het ons herinnert aan de oneindige blauwe lucht aan de hemel en de koele zee. Vooral op warme dagen koelt de kleur blauw af en kan je wegdromen van een vakantie aan zee. Niet alleen rust en ontspanning, maar ook harmonie en tevredenheid symboliseren de kleur blauw. Het zou ook een hele positieve werking op een stelletje moeten hebben.

Blauw staat voor: vrede, ontspanning, harmonie en tevredenheid.

Bruin

Bruin is de kleur van de aarde. Het straalt warmte en veiligheid uit. Bruin herinnert ons aan hout en dat voelt op zijn beurt weer gezellig. De bruintinten moeten echter niet te donker zijn of op een groot oppervlak worden aangebracht. Dan kan het namelijk al snel vernauwend en deprimerend aanvoelen. Je kan een bruine muur bijvoorbeeld losser maken met heldere fotolijstjes. Prachtige groene planten zijn ook een goede match. Met die combinatie voel je je al helemaal verbonden met de natuur.

Bruin staat voor: aarding, warmte, veiligheid en gezelligheid.

Energie, vreugde en Temperament

De volgende drie kleuren staan volgens Feng Shui voor het element vuur. Het is dus ook niet verrassend dat ze vreugde en activiteit symboliseren.

Rood

Rood is de meest energieke kleur. Het staat voor absolute activiteit en warmte. Om die reden moet je je slaapkamer nooit helemaal rood verven. Ontspannen of kalmeren zal dan heel moeilijk worden. Als je toch graag wat rood in je kamer wil hebben, kan je een hele kleine muur nemen of wat rode accessoires gebruiken, zoals een mooie bos rode bloemen of beddengoed. Wat rood in je slaapkamer doet ook wel iets heel goeds: het brengt romantiek.

Rood staat voor: energie, activiteit, warmte en temperament.

Geel en oranje

Een verzachte vorm van rood is geel en oranje. Deze twee kleuren stralen ook warmte uit omdat ze de kleuren van de zon zijn. Als gevolg hiervan hebben ze ook een positief effect en creëren ze een gevoel van geluk en vreugde. Geel en oranje kunnen je welzijn verbeteren en zijn daarom een ideale keuze voor een kamer. In de slaapkamer is het echter geen goed idee om te sterke oranje- en geeltinten te gebruiken. Dit wordt te heftig voor je energie. Net als bij bruin en rood, is minder vaak meer.

Geel en oranje staan voor: vreugde, licht, geluk en uitbundigheid.

Roze

Ook roze heeft een positief en vriendelijk effect. Met deze kleur kan niet alleen de droom van een roze meisje worden gecreëerd, maar werkt deze kleur – net als blauw en groen – slaapverwekkend. Roze is een zachte schaduw en kan helpen om innerlijke rust te vinden. De kleur roze wordt ook vaak geassocieerd met liefde en wordt daarom als bijzonder optimistisch en plezierig ervaren.

Roze staat voor: vreugde, optimisme, positiviteit en sensualiteit.

De koninklijke zuiverheid

In slaapkamers zijn vaak nog twee kleuren te vinden. Deze zijn het helderwitte en het luxe ogende lila.

Wit

Wit is de kleur van zuiverheid en orde. Witte muren in de slaapkamer maken de kamer opgeruimd en helder. Hier bestaat echter het risico dat de kamer koud en steriel is. Als je toch kiest om witte muren te gebruiken, kan je leuke kleurrijke accenten plaatsen. Mooi, warm houten meubilair komt ook overeen met een witte slaapkamerwand. Als alternatief kan je ook een delicaat ivoorwit gebruiken.

Wit staat voor: zuiverheid, orde, lichtheid en perfectie.

Lila

De kleur lila wordt een nobele en luxueuze kleur genoemd, als een kleur voor koningen. Zelfs als je creatief wilt zijn, kan een paarse muur je inspireren. Het bevordert dan wel de creativiteit, maar het kan ook snel te veel worden. Dus ook met lilatonen moet je voorzichtig zijn en niet te veel muren deze kleur verven. Zo creëren deze tinten een mysterieuze en meditatieve sfeer.

Lila staat voor: creativiteit, intuïtie, bovennatuurlijk en luxe.

Welke slaapkamer kleuren kies jij?

Volgens de betekenis en het effect van de kleuren zijn blauw en groen het meest geschikt voor een rustige en ontspannen slaap. Niettemin kunnen andere kleuren vreugde en warmte uitstralen en een gezellige sfeer creëren. Wat zijn jouw favoriete slaapkamer kleuren? Heb jij nog een toffe kleur om toe te voegen in deze lijst?

Laat een reactie achter

Onze maandelijkse nieuwsbrief - Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor de laatste Emma-nieuwtjes en aanbiedingen.